Smaki Podhala

Okolice polskich Tatr są niezwykle popularne turystycznie, a chętni wypoczynku z majestatycznym widokiem udają się na południe Polski nie tylko po to, aby uprawiać sporty zimowe, ale przez cały rok podziwiać piękno gór. Co ważne, oprócz rozmaitych atrakcji, jakie oferuje ten region, Podhale zachwyca smakami. Będąc na urlopie w górach, warto skosztować regionalnych dań, typowych dla kuchni z tych stron. Pamiętaj, że słynny oscypek nie jest jedynym, znanym smakołykiem. Co jeść na Podhalu? Oto dania, które na pewno będą Ci smakować. 

Ciężka, ale pyszna kuchnia Podhala 

Pewne jest, że na Podhalu nie królują sałatki. To ten region Polski, w którym znajdziesz raczej tłuste i ciężkostrawne dania, ale także takie, które dadzą Ci energię i rozgrzeją Twój organizm. W miejscu, które słynie z zimowych sportów i ogromnej dawki śniegu oraz minusowych temperatur, jest to niezwykle ważne. 

Co więcej, podhalańska kuchnia regionalna wykorzystuje produkty, do których ma łatwy dostęp. Trudno oczekiwać, aby w polskich górach hitem były owoce morza, chociaż oczywiście są restauracje, które takowe serwują. 

Zwracaj jednak uwagę na propozycje w menu, które zwierają dania z regionalnymi, nierzadko sezonowymi produktami. Pieczony pstrąg z górskiej rzeki, oscypek z żurawiną z grilla, kwaśnica na żeberkach, moskole czy baranina to główne potrawy typowe w tej części kraju. 

Gdzie szukać regionalnych smaków?

Polskie góry to nie tylko Zakopane. Wręcz przeciwnie – warto odbyć urlop w pobliżu, mogąc korzystać z miejskich uroków tej zimowej stolicy Polski, ale jednocześnie z dala od zgiełku. Podczas gdy na słynnych Krupówkach królują restauracje, które serwują dania typowo pod kulinarny gust turystów, to wystarczy przejechać kilka, kilkanaście kilometrów, aby znaleźć lokalne obiekty gastronomiczne, które gotują zgodnie z przepisami kuchni tradycyjnej, tej naprawdę regionalnej. 

Czym sugerować się, wybierając miejsce do kosztowania góralskich przysmaków? Niejedna restauracja Rabka-Zdrój albo w innych okolicznych miejscowościach ma regionalne menu. Najlepszym rozwiązaniem jest wybranie restauracji z niewielką ilością kulinarnych propozycji, dzięki czemu zyskuje się pewność, że wszystkie są świeże, robiona na bieżąco i z produktów doskonałej jakości. Szczególnie docenione zostaną placki po zbójnicku, placki ziemniaczane z chrupiącą skórką, golonka na piwie z ogórkiem kiszonym, pierogi z mięsnym farszem i okrasą czy kwaśnica. Co ciekawe, Podhale słynie również z doskonałych likierów, nalewek i innych mocnych trunków. Na rozgrzanie warto zamówić grzane wino z goździkami albo zimową herbatę z tzw. wkładką. Największą popularnością cieszy się litworówka. 

Planujesz urlop w górach? Koniecznie poznaj kulinarne smaki tego regionu. Pizzę, hamburgery i schabowego znasz już bardzo dobrze. Teraz czas na pieczone żeberka, zupę kapuścianą i owcze sery, których nie znajdziesz w żadnym innym zakątku Polski. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here